Skip to main content

Open Happiness. Think Different. Where dreams come true. Bedrijven zoals Coca Cola, Apple en Disney begrijpen al langer dan vandaag dat ze moeten inspelen op emoties om klanten voor zich te winnen. Zij begrijpen dat klanten hun buikgevoel volgen en vaak niet kunnen verwoorden waarom ze een bepaalde aankoop doen. 

En dat is ook exact wat deze bedrijven met hun tagline doen. Geen rationele feiten, wel emoties. Open Happiness. En ze hebben gelijk. Want met klantbeleving speel je in op emoties en kruip je onder de huid van je doelgroep. Met zichtbare resultaten als gevolg. 

Wat is klantbeleving? 

Met klantbeleving bedoelen we de zintuiglijke ervaring die een klant krijgt tijdens zijn bezoek aan je winkel. Winkelen is plezier beleven. En het liefst op een manier dat het nog lang zal bijblijven. Klanten willen instawaardige belevenissen. En alles wordt een belevingsplek, van de spiegel in een pashokje tot de liftkoker in een ondergrondse parking. Investeren in een kwalitatieve, unieke klantbeleving levert jou dan ook een grotere merkbekendheid, stijgende klantentevredenheid en een hogere klantentrouw op. De omzetcijfers volgen vanzelf. What’s not to love?

Klantbeleving is trending

De aankoop van een product begint tegenwoordig vaak online. Een consument bezoekt en vergelijkt sites, leest reviews en ontwikkelt zo een productvoorkeur. Op het moment dat die klant jouw winkel binnenstapt, weet hij – vaak ook beter dan de verkoper – wat hij wil. Je onderscheiden van de concurrent doe je met andere woorden niet meer door een bepaald product aan een bepaalde prijs aan te bieden. Wel moeten we met een nieuwe bril naar het concept ‘winkelen’ kijken. Want door in te spelen op de behoeften en wensen van die klant, creëer je een unieke beleving. En dat zal ervoor zorgen dat de klant liever zijn geld bij jou uitgeeft dan bij je (online) concurrent.

Hoe maak je werk van klantbeleving? 

Van place to buy naar place to be. Werken aan klantbeleving, is niet enkel een plaats aanbieden waar producten verkocht worden, het is ook een plaats creëren waar klanten graag zijn. En dat begint in eerste plaats bij je eigen uitstraling. Want door met plezier in je winkel te staan en de passie voor je vak uit te stralen, geef je jouw klant een goed en veilig gevoel. 

Dat klantbeleving start bij klantvriendelijkheid en klantenservice, is misschien voor de hand liggend. Maar hoe ga je nu die extra mile? Daarvoor bepaal je eerst wat je concept is en waarvoor jouw winkel staat. Ga op zoek naar 3 kernwaarden die jouw zaak typeren en bekijk vervolgens hoe je die 3 kernwaarden kan vertalen naar klantbeleving. 

Is een thuisgevoel één van je kernwaarden, creëer dan een gezellige koffiehoek of gebruik huiselijke kasten in je interieur. Vind je het belangrijk om te inspireren, dan kan je fashion trends in de kijker zetten. Creëer bijvoorbeeld met één broek drie verschillende looks en stel die zichtbaar op. 

Een beleving van alle zintuigen

Een goede klantbeleving prikkelt alle zintuigen. Denk daarbij aan Disneyland. Wat Disneyland zo apart maakt, is de sfeer die er hangt. Want in elk detail wordt een beleving neergezet van een magische wereld. In een pretpark staan rollercoasters en draaimolens centraal. Die beleef je actief. Maar in Disneyland geniet je ook van een vuurwerkspektakel, ontmoet je Disneyfiguren en word je betoverd door sprookjesachtige muziek. Dat zijn zaken die je eerder passief beleeft, maar die je keer op keer doen hunkeren naar een nieuw bezoek. 

Maak ook van jouw winkel a place where dreams come true. De producten in jouw winkel zijn de attracties. Die moeten je klanten actief kunnen zien, voelen, horen, ruiken… Maar vergeet de extra’s niet die je klant eerder passief beleeft. Organiseer een workshop, zet een wedstrijd op touwen of maak van je toilet een klare discoparty. ‘Ja halloooo’, denk je nu misschien… Maar in het Gentse hotel Yalo ((backlink naar Yalo kan goed zijn voor je SEO)) ga je echt Loco In Acapulco op het toilet. En het is net die beleving die van jouw zaak een hotspot maakt.

Klantbeleving is de beste reclame

Maak je de verwachtingen van de klant waar, dan heb je een tevreden klant. Ging je die extra smile, dan maak je van je klant een ambassadeur. Een real life influencer. Want deze klanten vertellen aan anderen hoe fantastisch jouw zaak is. En dat is goud waard. Blijf daarom de lat hoog leggen voor je zaak. Klanten verrassen is altijd het doel. 

Blijf jezelf heruitvinden

Verandering is de basis van het ondernemen. Wil je blijven bestaan, dan ga je mee met de tijd. Volg de trends op de voet en wees een koploper. Consumenten kijken niet om naar het peloton. Wat telt, is wie voorop loopt. Dat wist Kinepolis ook. Televisieschermen worden steeds groter, en met het boomen van Netflix heeft iedereen plots zijn eigen home cinema in huis. Toch blijft Kinepolis populair. Hoe ze dat doen? Door steeds dat stapje verder te gaan. Geen ‘gewone’ stoeltjes, maar love seats. Geen ‘gewone’ popcorn, maar eten van sterrenchefs. Geen ‘gewoon’ surround system, maar luidsprekers in het plafond. Denk net zoals Kinepolis out of the box en go the extra smile

Neem zeker eens in kijkje bij l’épicier in Parijs. Ik verklap de beleving nog niet!

Klantbeleving is meer dan zomaar een modewoord. Wie het gedurfd aanpakt, zet z’n zaak op de kaart. En wie durft verrassen, gaat viraal. Hoe zet jij in op klantbeleving?

Ben je op zoek naar iemand die je helpt bij het uitbouwen van klantbeleving op maat van jouw winkel? Boek hier een gratis kennismakingsgesprek. https://calendly.com/rockie-be/kennismaking

Laat een reactie achter