Skip to main content

Deed het pijn… toen je uit de hemel kwam vallen? Ja, ik weet het. Het is een cheesy openingszin. Zou jij op date gaan? Een eerste indruk moet vonken geven. En dat moet de buitenkant van jouw winkel ook doen. Ga naar buiten en bekijk je zaak eens vanuit een ander oogpunt. Wat zie je? Vind je hem mooi, aantrekkelijk en heb je zin om een stapje verder te gaan?

Met de buitenkant van je winkel verleid je jouw ideale klant. Hij zorgt ervoor dat de toevallige voorbijganger op slag verliefd wordt, alles laat vallen en binnenstapt. Geef jouw etalage evenveel stopkracht als een knallende openingszin en ga aan de slag met deze 8 tips!

1. Laat zien wat je in huis hebt

Zorg dat toevallige voorbijgangers in 1 oogopslag zien wat je doet of verkoopt. Zo was ik onlangs op zoek naar een broodjeszaak. Ik had het adres en toch reed ik er twee keer  voorbij zonder de zaak op te merken. Wie zoekt, die vindt! Maar klanten hebben geen zin in verstoppertje.

2. Open je deuren

Wist je dat klanten niet graag deuren openen? Maak het hen gemakkelijk en zet je deuren zelf open. Zo maak je niet alleen duidelijk dat de winkel open is, maar nodig je hen ook uit om binnen te komen. Is het toch te koud voor een “opendeurdag”? Maak je openingsuren dan duidelijk zichtbaar op je voordeur of investeer in een paar schuifdeuren.

3. Keep it clean

Weg met blikjes, sigarettenpeuken en vieze vingers op de ramen. Wie straalt aan de buitenkant, trekt meer klanten naar binnen. Geef je winkel een nette en stijlvolle look door rommel op de stoep op te ruimen en je ramen op te blinken.

4. STOEP… In the name of love

Psssst… hé, jij daar! Heeft iemand vandaag al gezegd dat je een geweldig mens bent?! Spreek voorbijgangers aan en tover een glimlach op hun gezicht met een origineel stoepbord. Val op met een leuke spreuk op je bord of kies er één die helemaal past bij jouw zaak. Heb je een wijnbar? Wat dacht je van een bord in de vorm van een wijnfles? Santé! Check mijn Pinterestbord ( (6) Pinterest) voor meer ideeën! 

5. Verras met je gevel

Niets is té gek! Val op met jouw gevel en onderscheid je zo van je concullega’s. Een gevel die in het oog springt, maakt klanten nieuwsgierig. Inspiratie nodig? Denk aan een kleurrijke muurschildering, een fluoroze voordeur of waan je in de Provence met een gevel vol bloemen. Meer ideeën vind je op mijn Pinterestbord ((6) Pinterest). Welke is jouw favoriet? 

6. Maak plaats voor parkeerplaats

Spoiler alert: klanten zijn lui. Ze doen het liefst zo weinig mogelijk moeite en parkeren liever voor de deur dan 10 meter te moeten stappen. Maak het ze daarom zo makkelijk mogelijk. Heb je een parkeerplaats vlak voor je zaak? Laat die dan vrij voor je klanten en parkeer je eigen wagen verderop.

7. Scoor met je etalage

7 seconden. Zo lang staart een passant gemiddeld naar je etalage. Ze is het visitekaartje van je zaak en weerspiegelt het imago van je winkel. Verleid en inspireer je klanten daarom met een stijlvolle etalage. 

  • Kies voor een klassiek thema per seizoen: Kerstmis, Pasen, Valentijn… 
  • Of denk out of the box en verras met roze flamingo’s. Zo maak je jouw etalage tijdloos en kan je ze langer laten zien. Geen fan van roze flamingo’s? Op mijn Pinterestbord ((6) Pinterest)) vind je nog meer ideeën. Of laat je eigen creativiteit de vrije loop.

8. In the spotlight

Laat zien dat je er (nog) bent en zet je producten letterlijk in de spotlight. Zorg voor voldoende verlichting overdag zodat je winkel niet gesloten lijkt. En ook ‘s nachts is het een goed idee om je zaak te verlichten. Waarom? Een goed verlichte etalage voorkomt niet alleen inbraak, het is ook de ideale marketingtruc om je producten buiten de openingsuren in de kijker te zetten. 

Wist je dat ik ooit eens in paniek werd opgebeld? Het was een alerte buurvrouw. ‘Miet, er loopt een verdachte persoon met een kap in je winkel rond!’ De heisa bleek achteraf voor niks nodig. Het was ‘gewoon’ mijn man. Maar zo wist ik wel dat mijn alternatieve inbraakbeveiliging werkte! Zelf koos ik een groene kleur om mijn winkel ‘s nachts te verlichten.

En nu is het aan jou! Bekijk je winkel eens vanuit de ogen van je klant. Hoe kan je zorgen voor een knaller van een eerste indruk? Wat pak jij als eerste aan?

Nog meer van deze praktische, hapklare tips? Schrijf je dan hier in voor mijn gratis nieuwsbrief. Rockie (list-manage.com)

Laat een reactie achter